Ryan Adams – 1989

datum15-12-15
''Een dikke negen voor dit album, want blij van dit album word ik zeker!''

Ryan Adams – 1989

Review Ryan Adams – 1989

De LP van Ryan Adams’ album ‘1989’ heb ik net binnen gekregen. Dit album is anders dan de meeste nieuwe albums die ik beluister: het is een bijzonder album, want Ryan Adams heeft 1989 van Taylor Swift in zijn totaliteit gecoverd.

Onherkenbare nummers
Ben je fan van Taylor Swift? Dan zul je de nummers van het coveralbum van Ryan Adams waarschijnlijk nauwelijks meer herkennen. Het coveralbum mag dan wel dezelfde naam dragen als het album van Swift en dezelfde songteksten hebben, maar daar houdt de vergelijking dan ook wel bij op. Ryan Adams heeft de nummers van Taylor in een totaal nieuw jasje gestoken. De track ‘Shake it Off’ is bijvoorbeeld een echt dans- en springnummer op het album van Taylor Swift. Ryan Adams heeft daar een track van gemaakt die mij aan Bruce Springsteen doet denken. Prachtig, want de xylofoon die Adams in het nummer gebruikt, maakt van het nummer een dromerige ballad.

Het gave van dit coveralbum is ook de manier waarop Adams de nummers ‘herschreven’ heeft: door alle drukke pop elementen weg te halen, ga je je echt focussen op de tekst van de nummers. Daardoor ontdek je dat de tekst best tijdloos en genreloos zijn, en vooral: een diepere laag hebben dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Muzikaal gezien heeft Ryan Adams het album goed gecoverd: zo gebruikte hij een oude piano en apparatuur uit de jaren 70 om het album in te spelen. Dit zorgt ervoor dat de muziek ook doet denken aan de jaren 70 en een echt classic rock uiterlijk krijgt. Het coveralbum zal daarom ook de muziekfans die meer van rock en indie houden erg aanspreken.

Conclusie

Dit coveralbum heeft niet alleen laten zien dat popmuziek op een succesvolle manier in rockstijl kan worden gespeeld, maar ook dat Ryan Adams zelfs de meest poppy liedjes kan omtoveren in iets van zijn eigen repertoire. Een dikke negen voor dit album, want blij van dit album word ik zeker!

tr3

nick kawaler.

creative director.

Heeft u een bedrijf, product of evenement waar u graag een blog over heeft neem dan contact op met ons op en vraag naar de mogelijkheden!

Lees meer op Eyedetail.