Johan Cruijff

datum05-04-16
''Hij valt al snel op door zijn techniek, elegantie en inzicht''

Johan Cruijff

Rust in vrede Cruijff

Op donderdag 24 maart dit jaar werd voetballend Nederland geschokt door onverwacht nieuws: Johan Cruijff was die dag overleden. De oud-voetbalheld had de strijd tegen longkanker niet gewonnen. Zijn dood stond de dag daarna op de voorpagina’s van alle kranten, want Cruijff was niet ‘zomaar’ een voetballer: hij was een van de beste.

Johan Cruijff begon op tienjarige leeftijd al bij voetbalclub Ajax. Hij valt al snel op door zijn techniek, elegantie en inzicht. Dit zorgt ervoor dat hij op zijn zestiende al zijn eerste jeugdcontract tekent. In 1964 maakt hij in een uitwedstrijd tegen GVAV Groningen het enige doelpunt wat Ajax die wedstrijd maakt. Dit zet hem gelijk in de schijnwerpers: wie is toch die speler met die moeilijke achternaam?

Rugnummer veertien: een symbool

Twee doelpunten van Cruijff in de thuiswedstrijd tegen DWS eind 1965 zorgen ervoor dat hij basisspeler wordt bij Ajax. In datzelfde seizoen wordt Cruijff steeds populairder: hij scoort maar liefst 25 doelpunten in 23 wedstrijden. In 1967 wordt hij benoemd tot topscoorder van de eredivisie met 33 doelpunten.

In een wedstrijd tegen PSV in 1970 draagt Cruijff voor het eerst het rugnummer veertien. Dit nummer groeit uit tot een symbool voor Cruijff. Dat geldt voor zowel bij Ajax als in het Nederlands elftal.

Internationale bekendheid

Johan is goed op dreef: begin jaren zeventig wint Ajax mede door zijn hulp drie keer achter elkaar de Europa Cup. Cruijff wordt de aanvoerder van zijn team bij Ajax maar door onenigheid in het team vertrekt hij naar FC Barcelona.

Na een grote overwinning voor FC Barcelona door Cruijff voetbalt Cruijff nog door tot 1984 bij Ajax en Feyenoord en hangt daarna zijn voetbalschoenen in de wilgen. In zijn loopbaan heeft hij dan één keer de wereldbeker gewonnen, meerdere keren de eredivisie, is hij drie keer uitgeroepen tot Europese voetballer van het jaar en zelfs benoemd tot beste speler van het WK in 1974.

Johan na het beëindigen van zijn loopbaan

Cruijff wilde na het beëindigen van zijn sportieve loopbaan zeker niet stil blijven zitten. Hij zette daarom meerdere maatschappelijk betrokken instellingen op die alles te maken hebben met sport. Zo startte hij het Johan Cruyff Institute: een netwerk met opleidingscentra in meerdere landen die meerdere sportgerelateerde opleidingen aanbiedt, waaronder sportmanagement en coaching.
Onder dit instituut vallen het Johan Cruyff College en de Johan Cruyff University die beide diverse sportopleidingen aanbiedt in verschillende steden in Nederland.

Daarnaast zette hij ook de Johan Cruyff Foundation op: een non-profitorganisatie die moderne voetbalveldjes aanlegt in Nederland (Cruyff Courts) en sportprojecten voor gehandicapte kinderen en jongeren ondersteunt.

Johan Cruijff: een bijzondere sportheld

Johan Cruijff was door al deze prestaties een bijzonder sportman te noemen. Hij zette zich namelijk niet alleen in op het veld en als coach, maar ook voor goede doelen en onderwijs voor jongvolwassenen. Mede hierdoor zal Cruijff altijd herinnerd worden door vrienden, familie en fans. Rust zacht Cruijff: we zullen je gaan missen!

Johan Cruijff

nick kawaler.

creative director.

Heeft u een bedrijf, product of evenement waar u graag een blog over heeft neem dan contact op met ons op en vraag naar de mogelijkheden!

Lees meer op Eyedetail.