Een nieuw jaar en een nieuwe taal

datum13-01-17
''Volgens onderzoeken hebben tweetalige sprekers minder kans op dementie en zijn zij beter in multitasken.''

Een nieuw jaar en een nieuwe taal

2017 is inmiddels al in volle gang. Heb jij voornemens voor jezelf gemaakt? Nieuwe doelen gesteld? Misschien zijn er een paar voornemens al niet helemaal gelukt en blijkt dat meer sporten of een maand niet drinken toch iets moeilijker te zijn dan gedacht. Wellicht dat je na het lezen van dit artikel alsnog een nieuw doel voor 2017 hebt. Taalkundige John McWhorter geeft in een TED Talk namelijk vier redenen waarom het een goed idee is om een nieuwe taal te leren.

Reden 1: Het is de kans om een cultuur volledig te omarmen

Natuurlijk kan je cultuur snuiven en heel wat van andere levensstijlen leren zonder de taal te spreken. Maar om écht met de mensen te kunnen praten en in de cultuur op te gaan, moet je de taal kunnen spreken. Het levert je de kennis van een nieuwe taal en cultuur op en daardoor misschien zelfs mooiere reisverhalen.

Reden 2: Minder kans op dementie en duizendpoot kwaliteiten

Volgens onderzoeken hebben tweetalige sprekers minder kans op dementie en zijn zij beter in multitasken. Over het algemeen spreken Nederlanders al een aardig woordje Engels en wellicht wat Frans of Duits tijdens vakanties. De voordelen zijn echter vooral van toepassing als er frequent tussen twee talen wordt geswitcht. Bijvoorbeeld als een Nederlander een Spaanse echtgenoot heeft en zij op werk Nederlands praat en thuis met haar man Spaans.

Reden 3: Een nieuwe taal leren/spreken is vermakend

“It’s just fun”, aldus John McWhorter. Het levert een gevoel van enthousiasme en energie op als je iets nieuws leert. Net zoals je bijvoorbeeld voor het eerst aan de andere kant van de weg rijdt in England.

Reden 4: Geen cursus of klas meer nodig om te leren

Er is geen beter moment om een nieuwe taal te leren dan nu. Het is namelijk nooit zo makkelijk geweest. Geen klaslokalen, te drukke planningen en extra reistijd door een taalcursus. Met de juiste apps kan je op ieder moment een taal oefenen op je laptop of telefoon.  Mijn favoriete app is Duolingo die naast gebruiksvriendelijk, ook oprecht heel leuk is om te doen en waar je daadwerkelijk iets van leert. De app heeft een ruim aanbod aan talen en is gratis te downloaden. Iets wat verrassend is aangezien andere goede apps vaak alleen tegen betaling gebruikt kunnen worden.

“Learning a new language will not change your mind, it will blow your mind!”

Wil je de gehele TED Talk van John McWhorter zien? Klik op deze link: https://www.ted.com/talks/john_mcwhorter_4_reasons_to_learn_a_new_language

Nieuwe taal TED Talk John

marleen palings.

Marleen is webredacteur in het Eyedetail team, addicted to social media en reist de wereld rond als stewardess vanuit haar woonplaats Dubai. Vanuit het midden-Oosten schrijf zij iedere week over ontwikkelingen in de video wereld en onderwerpen die haar inspireren.

Heeft u een bedrijf, product of evenement waar u graag een blog over heeft neem dan contact op met ons op en vraag naar de mogelijkheden!

Lees meer op Eyedetail.