fbpx

Nationale jongerenherdenking

06-05-2019

Op 4 mei worden in heel Nederland oorlogsslachtoffers herdacht. Nederlandse jongeren zijn vaak niet opgegroeid in oorlogstijden, maar hebben er bijvoorbeeld door hun familie indirect toch mee te maken. Daarom vindt er voor hen al drie jaar op 4 mei de Nationale Jongerenherdenking plaats. Ook in Roosendaal stonden jongeren met Gwen van Poorten stil bij wat een oorlog met je kan doen. Eyedetail legde dit bijzondere event vast.

In het theater van Roosendaal, de Kring, kwamen op 4 mei honderden jongeren de hele dag bij elkaar. De twee minuten stilte om acht uur vormden natuurlijk het belangrijkste onderdeel van de dag, maar daar omheen was een heel programma opgezet. Herdenken is namelijk absoluut niet saai, dus er werd een hoop uit de kast getrokken.

Oorlogsverhalen

Het thema van de derde editie van de herdenking was ‘oorlogsverhalen’. Dit waren niet alleen verhalen over de Tweede Wereldoorlog, maar ook van jongeren die op andere plekken in de wereld een oorlog mee hadden gemaakt. Op creatieve manieren werden deze verhalen overgebracht.

Zo gaven de Roosendaalse danstalenten van Dansatelier Roosendaal een voorstelling en was er een fototentoonstelling te zien. De jonge bezoekers konden zelfs in een echte escaperoom, de ‘Escape Experience’, hun hersenen laten kraken. Kunst is een perfect middel om verhalen en gevoel over te brengen. Dat was bij de Nationale Jongerenherdenking ook zeker te merken: de jongeren waren duidelijk onder de indruk van de oorlogsverhalen.

Orkest van telefoons

Om half 8 begon dan eindelijk het hoofdprogramma. Presentatrice Gwen van Poorten nodigde eerst iedereen uit om zijn smartphone erbij te pakken. Alle jongeren vormden met hun telefoon het ‘Smartphone Orchestra’: elke telefoon speelde een eigen geluid af, waardoor er een betoverend, lichtgevend orkest ontstond.

Hierna was het tijd voor stilte: twee minuten lang kon je een speld horen laten vallen. De jongeren namen allemaal de tijd om even stil te staan bij wat oorlog voor hen betekent.

Eyedetail en Nationale Jongerenherdenking

Eyedetail verzorgde voor het tweede jaar op rij de aftermovie van de herdenking. De dag draaide om verhalen en daarom werden er ook zoveel mogelijk verhalen op beeld vastgelegd. Hiervoor spraken wij Gwen van Poorten, de bezoekers en organisatoren.

Met behulp van verschillende videotechnieken probeerden wij zo dicht mogelijk bij de jongeren te komen. Door de video’s kunnen de jongeren de dag opnieuw beleven en krijgen kijkers een goed beeld van alle fantastische optredens van de jonge Roosendaalse talenten.

Op zoek naar video om jouw unieke event dichter bij jouw kijkers te brengen? Neem contact met ons op.

Heeft u een bedrijf, product of evenement waar u graag een blog over heeft neem dan contact op met ons op en vraag naar de mogelijkheden!

Lees meer op Eyedetail.

15 november, 2019
Het maken van een Procesvideo
MEER
16 mei, 2019
Videoproductie Roosendaal
MEER
01 mei, 2019
Webdesign Roosendaal
MEER
04 maart, 2019
Trots! Website De Krom B.V. in ‘Top 20 beste websites bouwsector’
MEER
27 februari, 2019
RBC Roosendaal U12
MEER