fbpx

Nationale Jongerenherdenking 2018

 

De Tweede Wereldoorlog liep meer dan zeventig jaar geleden ten einde. Veel ouderen hebben er nog herinneringen aan. Zij hebben de oorlog zelf meegemaakt en hebben van dichtbij kunnen zien wat voor impact het had. Voor de meeste jongeren is het een ver-van-hun-bed-show. Soms hebben ze familieleden die verhalen kunnen vertellen over de oorlog. Zelf hebben ze hem alleen niet meegemaakt.

Dit geldt ook voor de oorlogen in Irak, Joegoslavië en Syrië. Jongeren zijn niet altijd onderdeel geweest hiervan. Toch is het belangrijk om te herdenken, zowel voor de oudere als voor de jongere generatie. Door te herdenken, blijven de herinneringen namelijk levend. Ook worden lastige onderwerpen bespreekbaar. Jongeren herdenken misschien op een andere manier maar dat betekent niet dat ook voor hen herdenken niet nuttig kan zijn.

Herdenken in drie steden

De Nationale Jongerenherdenking 2018 is opgericht om jongeren met elkaar te laten herdenken en de vrijheid in Nederland te vieren. Op 4 mei 2018, de dag van de Dodenherdenking op de Dam, vonden er in drie steden jongerenherdenkingen plaats. In Amsterdam, Rotterdam en Roosendaal werden door honderden jongeren oorlogsslachtoffers herdacht en activiteiten omtrent het onderwerp ‘Oorlog en Vrede’ georganiseerd.

Jongerenherdenking Roosendaal aftermovie

Eyedetail was bij de herdenking in Roosendaal. Het programma werd afgetrapt op het Tongerloplein: hier werden kaarsen aangestoken ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Daarna werden de activiteiten vervolgd in De Kring: hier was onder andere een fototentoonstelling te zien. Later op de avond, na de twee minuten stilte, werd een theaterstuk over Roosendaalse oorlogsverhalen gespeeld. BNN-presentator Tim Hofman presenteerde de avond.

Voor De Nationale Jongerenherdenking 2018 legde Eyedetail de Roosendaalse herdenking vast door middel van een aftermovie. In de aftermovie spreekt Tim Hofman als rode draad over zijn ervaringen met oorlogsverhalen. Verder laat de film beelden zien van de jongeren zelf, de activiteiten en de twee minuten stilte zelf. Met de aftermovie kunnen herinneringen aan de oorlog én de jongerenherdenking bewaard blijven.

Contact Eyedetail

Promotievideo Nationale Jongerenherdenking